Wycieczka kucharzy do kuchni na terenie kościańskiego Sanatorium dla Nerwowo i Psychicznie Chorych
22 listopada 2022 roku klasa III kw, grupa kucharzy, miała okazję zapoznać się z zasadą pracy kuchni żywienia zbiorowego zamkniętego.
Kierownik kuchni – Pani Iza Cegieła oprowadziła młodzież po działach kuchni produkującej posiłki dla pacjentów przebywających na terenie Sanatorium i poza nim. Dowiedzieliśmy się jakie diety stosuje się podczas przygotowywania posiłków i na czym polegają ich modyfikacje. Uczniowie mieli też okazję zapoznać się z zasadą funkcjonowania systemu jakości: Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych (GHP, GMP i HACCP), a także w jaki sposób przebiega ich monitoring oraz zasady przechowywania produktów żywnościowych w magazynach.
Celem wycieczki było rozszerzenie wiadomości z technologii gastronomicznej i zasad żywienia. Młodzież uzupełniła wiedzę z zakresu tematów dotyczących diet, systemów jakości, zasad magazynowania i funkcjonowania zakładów żywienia zbiorowego zamkniętego, produkującego posiłki tylko dla określonych grup ludności.
Opiekun wycieczki: Marzena Buchowska