Wycieczka kucharzy do kuchni na terenie kościańskiego Sanatorium dla Nerwowo i Psychicznie Chorych

22 listopada 2022 roku klasa III kw,  grupa kucharzy, miała okazję zapoznać się z zasadą pracy kuchni żywienia zbiorowego zamkniętego.

Kierownik kuchni – Pani Iza Cegieła oprowadziła młodzież po  działach kuchni produkującej posiłki dla pacjentów przebywających na terenie Sanatorium i poza nim. Dowiedzieliśmy się jakie diety stosuje się podczas przygotowywania posiłków i na czym polegają ich modyfikacje. Uczniowie mieli też okazję zapoznać się z zasadą funkcjonowania systemu jakości: Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych (GHP, GMP i HACCP), a także w jaki sposób przebiega ich monitoring oraz zasady przechowywania produktów żywnościowych w magazynach.

Celem wycieczki było rozszerzenie wiadomości z technologii gastronomicznej i zasad żywienia. Młodzież  uzupełniła wiedzę z zakresu tematów dotyczących diet, systemów jakości, zasad magazynowania i funkcjonowania zakładów żywienia zbiorowego zamkniętego, produkującego posiłki tylko dla określonych grup ludności.

Opiekun wycieczki: Marzena Buchowska

powrót Drukuj