Od ziarenka do bochenka

7 marca 2024 r. klasa II k, kształcąca się w zawodzie kucharz wraz z wychowawcą Marzeną Buchowską udała się w ramach lekcji technologii na wycieczkę do zakładu piekarniczo-cukierniczego pana Mariana Kurasiaka w Kościanie. 

Młodzież zapoznała się z etapami produkcji różnych asortymentów chleba, bułek, a także wyrobów cukierniczych, np. babek, grzebieni z ciasta francuskiego. Grupę oprowadzał po zakładzie pan Edwin Skrzypek, który z wielką pasją omawiał kolejne fazy produkcji chleba od momentu przygotowania mąki, do wyjęcia chleba z pieca. Uczniowie dowiedzieli się m.in., w jakich warunkach ciasto powinno dojrzewać, jak sporządzić zakwas, jak napełnić silos mąką, w jaki sposób dzielić i formować kęsy ciasta na chleb i bułki, w jakim celu zaparowywać komorę wypiekową. Mogliśmy też zaobserwować sposób załadowywania kęsów do pieca i wyjmowania gotowego już do spożycia chleba oraz poznaliśmy zasady działania maszyn z ich zastosowaniem oraz z całym cyklem produkcji pyz. 

W trakcie zwiedzania zakładu uczniowie mogli poczęstować i skosztować wyprodukowane pyzy, świeżo wypieczony chleb oraz ciasteczka. 

Bardzo dziękujemy za cenną lekcję, która pozwoliła przybliżyć i zobrazować zdobyte wcześniej teoretyczne zagadnienia z przedmiotów zawodowych.

Organizator

powrót Drukuj