„SWEET EXPO” dla cukierników i kucharzy

26 lutego 2018 roku 15 uczniów z naszej szkoły uczących się w zawodach cukiernik i kucharz udało  się do Warszawy na największe targi branży cukierniczej i lodziarskiej.

Na targach można było obejrzeć, wypróbować i kupić tysiące produktów, maszyn i surowców. Odbywały się też pokazy, seminaria oraz promocje, a także miały miejsce następujące wydarzenia:

Mistrzostwa Europy w Dekoracji Tortów;

Międzynarodowa Wystawa Dekoracji Cukierniczych;

Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru;

Cukiernicze Mistrzostwa Polski;

Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych;

Warsztaty kawowe dla cukierników, lodziarzy i restauratorów.

Uczniowie obserwowali i uczestniczyli np. w  pokazach i szkoleniach dotyczących produkcji czekolady, sposobów parzenia kawy, produkcji lodów. 

Młodzież zachwyciła wystawa dotycząca tortów okolicznościowych, które były prawdziwymi dziełami sztuki. Na licznych stoiskach wystawcy z Polski i ze świata zaprezentowali ciekawe, artystycznie wykonane  ciastka, lody, desery.

Wszyscy mogli zapoznać się z profesjonalnym wyposażeniem cukierni, lodziarni i restauracji, przyjrzeć się procesom technologicznym produkcji wielu wyrobów, a także skorzystać z wielu degustacji.

Wyjazd był bardzo owocny. Uczniowie poszerzyli swoją wiedzę z zakresu technologii cukierniczej i gastronomicznej, którą zapewne wykorzystają w codziennym życiu oraz w ramach zajęć lekcyjnych.

Opiekun : Elżbieta Kwaśna
Organizator wycieczki : Marzena Buchowska

powrót Drukuj