Smaki regionów

22 września 2015 roku klasy II ck i I kw uczestniczyły w Targach SMAKI REGIONÓW, które są świętem miłośników tradycyjnej, polskiej żywności regionalnej, przyrządzanej według starodawnych, rodzinnych receptur. Wydarzenie to miało miejsce w Poznaniu, a odbywało się w połączeniu z Międzynarodowymi Targami POLAGRA FOOD.
Wystawcami SMAKÓW REGIONÓW były poszczególne województwa Polski, które na swoich stoiskach prezentowały ofertę producentów soków, chlebów, ciast, serów, wędlin, miodów, nalewek, powideł i innych przetworów regionalnych oraz posiadających certyfikaty.
   Celem wycieczki było uświadomienie uczniom, iż doskonały smak, tradycyjne receptury, naturalna, certyfikowana żywność to solidne fundamenty promocji polskiej żywności.
Młodzież zwiedziła poszczególne stoiska, zapoznała się z prezentowaną ofertą, zadawała wystawcom pytania, a także skosztowała niektórych regionalnych wyrobów.
Uczestniczyła również w pokazie kulinarnym dotyczącym sporządzania zakąski – befsztyku tatarskiego z jesiotra z jajkiem przepiórczym i koniakiem. Podczas prezentacji uczniowie poznali kilka interesujących wiadomości dotyczących ryb jesiotrowatych, a także ciekawostek na temat czarnego kawioru. Kto chciał, mógł zdegustować kawior i befsztyk
Opiekunowie wycieczki: Marzena Buchowska, Elwira Wawrzyniak i Maciej Sowa.

 

powrót Drukuj