Ekonomiści i mechanicy w VW Poznań

Uczniowie klasy 4 TEM - technik ekonomista oraz technik mechanik z profilem samochodowym, w dniu 10 listopada 2015 r. odwiedzili zakłady VW w Poznaniu. Zapoznali się tam z procesem wytwarzania samochodów VW Caddy 4 i T6. Zakład jest bardzo nowoczesny i zastosowane w nim technologie, to światowa czołówka rozwiązań technologicznych. Stopień automatyzacji zgrzewania nadwozi i linia montażu pojazdów w formie linii potokowej, robiły duże wrażenie na każdym uczestniku wycieczki. Przewodnik oprowadzający po zakładzie, starał się jak najlepiej i najdokładniej przybliżyć naszym uczniom tajniki produkcji. Mogliśmy poznać różne techniki zgrzewania i spawania stosowane w produkcji nadwozi. Obserwowaliśmy automaty i linie robotów zgrzewających, które same potrafiły wymieniać sobie głowice robocze w zależności od zadania, jakie miały do wykonania, czy też samodzielnie przeszlifować końcówki elektrod roboczych (zgrzewczych). Ciekawe były stanowiska „zgrzewania ramami” oraz „zgrzewania w locie”. Widzieliśmy, jak proceptron odczytuje z MDS-a parametry nadwozia i kontroluje jakość jego wykonania, a na stanowisku QRK – jak jest sprawdzana jakość montażu silników.
Linie montażu samochodów zawsze robiły wrażenie swoją organizacją i synchronizacją. Pracownicy w ustalonym tempie wykonują operacje montażu, podczas których wykorzystują manipulatory, uchwyty, wsporniki, zawieszki i automaty. Zautomatyzowane łączenie nadwozia z podwoziem uzbrojonym w układ napędowy i zawieszenie pojazdu (tzw. „wesele”) jest miejscem szczególnie ważnym, a od jakości tego połączenia zależy dalsza sprawność i poprawność montażu. Jakość wszystkich wykonywanych prac jest monitorowana na bieżąco przez pracowników oraz automatycznie - skanowaniem. Warto dodać, że zakłady VW w Poznaniu zatrudniają ponad 6900 pracowników, a co 2 minuty z zakładu wyjeżdża nowo wyprodukowany pojazd. Zgrzewanie nadwozia trwa 4 godziny, lakierowanie – 17 godzin, a montaż również 4 godziny. Wyprodukowanie jednego pojazdu zabiera 25 godzin.
A co dla ekonomistów? Zobaczyli „na żywo” środki trwałe, materiały, wyroby gotowe, pracowników bezpośrednio produkcyjnych i takie tam, dotychczas znane tylko z podręczników nazwy.
Na koniec pobytu w Poznaniu - tradycyjne odwiedziny w McDonald`s. Jak zwykle - było bardzo smacznie .... choć, nie wiemy czy zdrowo.
Wyjazd zorganizowali Barbara i Krzysztof Klóskowscy.

 

powrót Drukuj