Laureatka II Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz

Estera Ratajska, uczennica klasy III kształcąca się w zawodzie kucharz, odbywająca praktyki w Kościanie w restauracji „Zajazd u Dudziarza”, brała udział w II Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz, który odbywał się w Zespole Szkół Spożywczych w Zabrzu w dniach 24-26 kwietnia. W finale Turnieju udział wzięło 13 uczestników z Radomia, Kościana, Tarnowa, Warszawy, Wrześni, Torunia, Kowala, Tychów, Wielunia i Iwonicza-Zdroju.

 Pierwszego dnia odbyła się część teoretyczna, dotycząca głównie zakresu wiadomości z technologii gastronomicznej po której Estera uplasowała się na 2 miejscu. 25 kwietnia odbyły zmagania praktyczne. Tematem przewodnim tej części były „Potrawy z wieprzowiną w roli głównej”. Należało  sporządzić zakąskę wielkanocną oraz danie zasadnicze z mięsem wieprzowym w roli głównej. Ocenie podlegała m.in. pomysłowość, smakowitość, kreatywność, zgodność z tematem, poprawność wykonania dodatków skrobiowych i witaminowych, ekspedycja potraw oraz higiena i bezpieczeństwo pracy w trakcie wykonywania zadań. Estera wykonała przekąskę wielkanocną z łososiem i jajem a’la tatar oraz jako danie zasadnicze – policzki wieprzowe duszone w winie z puree ziemniaczanym zabarwionym sokiem z buraka i warzywami korzeniowymi.

Ostatecznie z obu części turnieju Estera uzyskała 85 punktów i tym samym zajęła III miejsce oraz została laureatem turnieju z  wieloma cennymi nagrodami. Najważniejszym jednak dla niej osiągnięciem jest zwolnienie z końcowego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie kucharz.

W pracach komisji turniejowej z ramienia katowickiej Izby Rzemieślniczej uczestniczyli Panowie: Mieczysław Kucharski, Marcin Kosz, Pani Dyrektor Zespołu Szkół Spożywczych w Zabrzu oraz przedstawiciel kuratorium.

Serdecznie gratulujemy Esterze i życzymy dalszych sukcesów.

Opiekunem laureatki była Marzena Buchowska, nauczyciel przedmiotów zawodowych.

powrót Drukuj