Wycieczka do Pałacu w Racocie
30 września 2024 roku klasa 3 kucharzy z ZSP w Kościanie udała się na wycieczkę do Pałacu w Racocie. Celem wycieczki było zapoznanie się z produkcją sera podpuszczkowego, zwiedzanie terenu Stadniny Koni, pałacu, parku oraz integracja zespołu klasowego.
Uczennice klasy: Oliwia Hampel i Anastazja Vatsiura specjalnie na tę okazję przygotowały prezentację na temat produkcji sera podpuszczkowego, który wcześniej samodzielnie wykonały pod nadzorem Pana Prezesa Piotra Mańki. Prezentacja zakończyła się przepyszną degustacją sera i placka drożdżowego.
Młodzież mogła obcować z naturą poprzez bliski kontakt z końmi, przyrodą. Zwiedziliśmy powozownię i komnaty pałacu oraz przyległy teren.
Pobyt zakończyliśmy biesiadą z kiełbaskami przy ognisku.
Do pałacu została zaproszona Dyrekcja i Kierownik szkolenia praktycznego ZSP w Kościanie w celu omówienia współpracy na płaszczyźnie: pracodawca – szkoła – uczeń.
Uczennice: Oliwia i Anastazja przygotowały przepyszny obiad, który potwierdził wysokie umiejętności kulinarne naszych dziewczyn.
Serdeczne podziękowania składamy na ręce Pana Prezesa Piotra Mańki, Pani Kierownik Moniki Koniecznej oraz Pani Menager Moniki Mazurek za gościnę i mile spędzony czas.
Opiekunowie wycieczki: Marzena Buchowska i Irmina Jaźwińska