Szkolenie nauczycieli na greckiej Krecie
Kolejna grupa nauczycieli ZSP wróciła ze szkolenia zagranicznego „Dealing with culturaldiversity in class: tips,challenges, opportunities” (24.06 – 05.07.2024 r.) . Tym razem miejscem mobilności była grecka wyspa Kreta, a konkretnie Chania, miejscowość na północnym – zachodzie wyspy. Grupę wyjazdową tworzyło siedmioro nauczycieli: p. Irmina Jaźwińska, p. Lidia Wyrzykiewicz, p. Oliwia Ratajczak, p. Justyna Kostecka, p. Karolina Brzozowska, p. Małgorzata Jaśniak i p. Aleksander Szajek. Naszą instytucją przyjmującą i organizującą szkolenie była grecka firma Areadne. Językiem szkolenia był język angielski.
Tematyka szkolenia obejmowała metody pracy z uczniami ze specjalnymi potrzebami, ze szczególnym uwzględnieniem środowisk uchodźczych. Uczestnicy poszerzyli swoją wiedzę z zakresu wspierania wielojęzycznych klas i nauczania wrażliwego na język (language-sensitiveteaching) oraz narzędzi dydaktycznych wspierających różnorodność w edukacji. Nauczyciele poznali rolę różnojęzyczności w programach nauczania oraz ramy odniesienia dla podejść pluralistycznych w kształceniu nauczycieli. Mieli także możliwość analizy przykładów reakcji na różnorodność językową w konkretnych kontekstach dnia codziennego. Poszerzyli swoją wiedzę o perspektywach Unii Europejskiej z zakresu wspierania działań związanych tolerancją wobec różnorodności językowej i kulturowej.
Szkolenie było też okazją do bezcennej wymiany doświadczeń z greckimi nauczycielami na temat ich sposobów pracy z uczniami, zwłaszcza z uczniami ze specjalnymi potrzebami. Grecja od wielu lat pracuje ze środowiskami uchodźczymi, a zatem warto skorzystać z ich doświadczeń i wypracowanych metod.
Dwutygodniowy pobyt w Chanii był także okazją do poznania greckiej historii, kultury i tradycji. Pałacu minojski w Knossos, wyspa Santorini, Muzeum Archeologiczne w Heraklionie, kreteńskie wąwozy,plaże, Cretaquarium, miasteczko Chania, region Apokoronas – to tylko niektóre z odwiedzonych miejsc. Osobny rozdział to grecka kuchnia – pachnąca ziołami, warzywami, owocami morza, miodem i greckim klimatem.
Koordynatorkami projektu są panie Małgorzata Jaśniak i Karolina Brzozowska.
Zapraszamy do śledzenia relacji z działań projektowych na Facebook’u:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100062986193864
#FunduszeEuropejskie
#FunduszeEU