Wycieczka przedmiotowa - ” Gospoda Ryś”

11.02.2025 r grupa kucharzy z klasy 2kh udała się na wycieczkę przedmiotową do restauracji Gospoda Ryś w Kościanie w celu zapoznania się z procesem wytwarzania pizzy. Dzięki uprzejmości właścicieli, panów: Roberta Kasperskiego i Pawła Sztora, młodzież mogła poznać kolejne etapy produkcji wyrobu od momentu wyrobienia ciasta do jego ekspedycji. Pomocą przyszłym kucharzom służył pracownik /kucharz z Gospody pan Krystian, który na początku dokładnie omówił i pokazał proces tworzenia wyrobu, wytłumaczył działanie mięsiarki i pieca. Następnie  przyszedł czas na przyjemności. Uczniowie mogli własnoręcznie przygotować  pizzę z dowolnymi dodatkami  i skonsumować ją. Spotkanie przebiegło w miłej atmosferze, było też praktyczną realizacją lekcji dotyczącą wytwarzania ciast drożdżowych.

Opiekun wycieczki: Marzena Buchowska

powrót Drukuj