Od ziarenka po filiżankę aromatycznego napoju...

24 października klasa III ucząca się w zawodzie kucharz uczestniczyła w lekcji  sposobów parzenia kawy w kościańskiej kawiarni „Saskia”. Właściciel kawiarni przedstawił w profesjonalny sposób tajniki dotyczące samej kawy oraz sposobów jej zaparzania. Lekcja rozpoczęła się od zaprezentowania rodzajów kawy. Dowiedzieliśmy się, że najlepszym surowcem są mieszanki różnych kaw -  Arabiki i Robusty oraz, że o jakości zaparzanej kawy decydują także jakość  wody i mleka, sprzęt (ekspres ciśnieniowy i młynek) oraz metoda parzenia. Obserwowaliśmy i ocenialiśmy idealne espresso, czyli podstawę sporządzenia każdej dobrej kawy. Wiemy już, na czym polega sztuka spieniania mleka. Na podstawie wymienionych wcześniej surowców pan Mariusz zaprezentował parzenie różnego typu kaw: cappuccino, americano, latte macchiato. Ciekawostką było tworzenie na zaparzanej kawie różnych wzorów zgodnie z techniką „latte art”.

Poznanie tajników kawy było dla nas doskonałą i praktyczną lekcją w ramach technologii. Spotkanie w kawiarni prowadzone przez jej właściciela - pana Mariusz Bałuta, wprowadziło nas w świat aromatycznych smaków. Uświadomiło nam też, co zrobić, aby filiżanka kawy nie tylko zachęcała smakiem, ale także przyciągała wzrok.

Opiekun wycieczki: nauczyciel technologii – Marzena Buchowska.

powrót Drukuj