Lody dla ochłody

30 maja 2017 roku grupa cukierników z klasy III udała się na wycieczkę przedmiotową do firmy W -M. Wytwórnia Lodów. Wytyk M., Marcinkowski L. Jej celem było poszerzenie i utrwalenie wiadomości na temat wytwarzania lodów.

Młodzież obserwowała produkcję lodów gałkowych w kuwetach oraz lodowego smakołyku o nazwie „Pingwin”. Proces produkcji rozpoczynał się od przygotowania potrzebnych surowców oraz ich pasteryzacji, jako mieszanki lodowej. Następnie, po ochłodzeniu, mieszanka była przekazywana do frezera w celu zamrożenia. Młodzi cukiernicy dowiedzieli się również, w jaki sposób wytwarza się lody „Pingwin”, których proces zamrażania odbywał się w roztworze wodnym z dodatkiem glikolu w temperaturze – 12oC. Przyglądali się także ich ręcznemu pakowaniu. O procesie wytwarzania i formowania lodów cassate opowiedział pracownik wytwórni, pan Remigiusz.

 Wizyta zakończyła się degustacją lodów, co było bardzo miłą niespodzianką, zwłaszcza, że na dworze panował upał.

Opiekun wycieczki – Marzena Buchowska

powrót Drukuj