„SWEET EXPO” dla cukierników i kucharzy
26 lutego 2018 roku 15 uczniów z naszej szkoły uczących się w zawodach cukiernik i kucharz udało się do Warszawy na największe targi branży cukierniczej i lodziarskiej.
Na targach można było obejrzeć, wypróbować i kupić tysiące produktów, maszyn i surowców. Odbywały się też pokazy, seminaria oraz promocje, a także miały miejsce następujące wydarzenia:
Mistrzostwa Europy w Dekoracji Tortów;
Międzynarodowa Wystawa Dekoracji Cukierniczych;
Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru;
Cukiernicze Mistrzostwa Polski;
Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych;
Warsztaty kawowe dla cukierników, lodziarzy i restauratorów.
Uczniowie obserwowali i uczestniczyli np. w pokazach i szkoleniach dotyczących produkcji czekolady, sposobów parzenia kawy, produkcji lodów.
Młodzież zachwyciła wystawa dotycząca tortów okolicznościowych, które były prawdziwymi dziełami sztuki. Na licznych stoiskach wystawcy z Polski i ze świata zaprezentowali ciekawe, artystycznie wykonane ciastka, lody, desery.
Wszyscy mogli zapoznać się z profesjonalnym wyposażeniem cukierni, lodziarni i restauracji, przyjrzeć się procesom technologicznym produkcji wielu wyrobów, a także skorzystać z wielu degustacji.
Wyjazd był bardzo owocny. Uczniowie poszerzyli swoją wiedzę z zakresu technologii cukierniczej i gastronomicznej, którą zapewne wykorzystają w codziennym życiu oraz w ramach zajęć lekcyjnych.
Opiekun : Elżbieta Kwaśna
Organizator wycieczki : Marzena Buchowska