Ogólnopolskie turnieje dla kucharzy i cukierników

30 stycznia 2018 roku w Zespole Szkół Zawodowych we Wrześni odbyły wojewódzkie eliminacje w konkursach:

1. I OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ NA NAJLEPSZEGO UCZNIA W ZAWODZIE KUCHARZ

2. XXIII OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ NA NAJLEPSZEGO UCZNIA W ZAWODZIE CUKIERNIK I PIEKARZ

Są to turnieje, które zostały zamieszczone przez Ministerstwo Edukacji Narodowej w wykazie turniejów i olimpiad tematycznych związanych z wybranym przedmiotem lub dziedziną wiedzy.

Uczniowie z naszej szkoły brali udział w zmaganiach z innymi kucharzami oraz cukiernikami z całej Wielkopolski. Byli to:

Martyna Nowak kl.IIIc/mb – cukiernik – Cukienia – M.P. Walenciak

Julia Tomczak kl.IIIk/w - kucharz – praktyki – „Grill Bar” – Krzysztof Fórmanowicz

Kamil Olejniczak kl.IIIk/w - kucharz – praktyki – „Sabroso” – Przemysław Trawiński

Turniej rozpoczął się sprawdzeniem wiedzy teoretycznej z zakresu technologii dotyczącej każdego z zawodów. Był to test, który trwał 60 minut.

Następnie każdy z zawodów rozpoczął zmagania z części praktycznej.

Tematem konkursowej pracy cukierników był: ”Powiew wiosny”. Uczniowie mieli do wykonania: tort, figurki marcepanowe, ciastka bankietowe i napis okolicznościowy z czekolady. Całość należało odpowiednio, według własnej inwencji, wyeksponować oraz ustnie zaprezentować. Czas wykonania zadania to 5 godzin. Uczniowie pracowali w cukierni we Wrześni u Pana Kuczora.

W konkursie brało udział 9 cukierników. Martyna reprezentująca naszą szkołę zajęła 4 miejsce. Do zajęcia 3 miejsca brakowało jej tylko 0,84 punkta.

Tematem zadania kucharzy była:”Pierś z kurczaka w roli głównej”. Każdy mógł w dowolny sposób, w czasie 1 godziny, wykorzystując wybrany przez siebie proces technologiczny sporządzić własną potrawę, której głównym składnikiem był filet z kurczaka. Reszta składników dania i ich dobór to był pomysł samego ucznia.

W zmaganiach brało udział 14 uczniów. Po podsumowaniu punktów z obu części  Julia zajęła miejsce 7, a Kamil 13.

Młodzież oceniali wybitni specjaliści z danej branży. Byli to m.in. mistrzowie świata w cukiernictwie oraz szefowie kuchni wysokiej klasy hoteli.

Podsumowując, cała trójka stwierdziła, że była to dla nich cenna i wartościowa lekcja. Dzięki temu nabyli sporo doświadczenia, uwierzyli w swoje możliwości, stali się bardziej kreatywni i nawiązali zawodowe kontakty z innymi rówieśnikami.

Całej trójce serdecznie gratulujemy i życzymy sukcesów na przyszłość.

Dziękujemy też pracodawcom, u których młodzież odbywa praktyczną naukę zawodu za dosponsorowanie kosztów turnieju.

Opiekun młodzieży – Marzena Buchowska

powrót Drukuj