„Jak smakuje Polska?” – lekcja dla kucharzy i cukierników

27 września młodzież klas II i III, ucząca się w zawodach cukiernik i kucharz, brała udział  w Targach „Smaki Regionów”, które odbywały się w Poznaniu w połączeniu z Targami Polagra Food oraz Polagra Gastro. Jest to wydarzenie, w którym wystawcami są poszczególne województwa naszego kraju i które z sukcesem realizuje założenie promowania naturalnej, certyfikowanej żywności tradycyjnej. Przedstawiono na nich ofertę 200 wystawców z 16 województw - producentów chleba, ciast, serów, soków, miodów, wędlin i innych przetworów regionalnych. Dużym zainteresowaniem cieszyły się stoiska prezentujące lody o niekonwencjonalnych smakach, np. buraczanym, toffi z solą, kaszki manny, koziego sera, a także przetwory z gęsiny. Wszyscy mieli okazję skosztować rarytasów przyrządzanych według dawnych receptur. Prezentowane produkty uwodziły aromatem, zniewalały smakiem, a także zaskakiwały.
Opiekunowie wycieczki: Marzena Buchowska i Elżbieta Kwaśna.

powrót Drukuj