Warsztaty kulinarne w restauracji Novopolska

18 kwietnia 2023r.  grupa kucharzy z klasy III kw odbyła kulinarne warsztaty w restauracji Novopolska w Kościanie. Tematem były nowoczesne techniki obróbki żywności.

Zajęcia prowadzili:

- szef kuchni w  restauracji Novopolska – Mateusz Kapitańczyk

- szef cukierni Novopolska – Małgorzata Kozak-Nedev

Młodzież pod okiem fachowców przygotowała:

- STARTER (PRZYSTAWKA): Polędwiczki wieprzowe sous vide. Kompresowaną piklowaną czerwoną kapustę. Puree z marchwi z rozmarynem. Redukcję wina z demi glace oraz puder z pietruszki.

- DANIE GŁÓWNE: Pierś z kurczaka z kością confit. Zapiekankę z ziemniaka. Puree z topinamburu. Popcorn z kaszy bulgur. Kafirowe demi. Brokuł szparagowy oraz oliwę smakową.

- DESER: Ptyś czekoladowy na tarcie ze słonym karmelem i orzechami ziemnymi. Ziemię czekoladową oraz coulis jeżynowe.

Mistrzowie sztuki kulinarnej i cukierniczej z Novopolskiej przygotowali uczniom specjalny słownik technologiczny z obcą i nowoczesną terminologią stosowaną w gastronomii i cukiernictwie. Podczas pracy, dokładnie krok po kroku omawiali stosowane metody przygotowania dań. Młodzi kucharze mogli spróbować swoich sił i z wielkim zaangażowaniem pod okiem instruktorów wykonywali wszystkie polecenia.

Młodzież miała okazję zapoznać się z obsługą nowoczesnego sprzętu, za pomocą którego przygotowali część potraw. Dowiedzieli się w jaki sposób porcjować, dekorować i łączyć smaki podczas serwowania dań.

Wszyscy obserwowaliśmy nienaganną organizację pracy w kuchni, dbanie o porządek i przestrzeganie zasad bhp. Wysłuchaliśmy cennych uwag, które  mają na celu przygotowanie  bezpiecznej, zdrowej żywności o wielu walorach – zarówno odżywczych jak i estetycznych.

Na koniec odbyło się podsumowanie oraz ocena organoleptyczna przygotowanych potraw w obecności Pań  Wicedyrektor: Anny Ruszkiewicz oraz Grażyny Jankowskiej, które podziwiały kunszt sztuki kulinarnej Pani Małgosi i Pana Mateusza przekazywanej w trakcie warsztatów naszym uczniom.

Wyszliśmy pozytywnie nastawieni, z nowym doświadczeniem, ukierunkowani na tworzenie nowych potraw, na stosowanie nowatorskich dekoracji oraz pewniejsi siebie.

Jeszcze raz serdecznie dziękujemy za przyjęcie, cenne uwagi, możliwość przeprowadzenia procesów technologicznych podczas wytwarzania dań ze specjalnie dla nas przygotowanego menu.

Opiekun grupy – Marzena Buchowska

powrót Drukuj