Smaczna wycieczka
8 listopada 2023 r. klasa 2TE wraz z opiekunami panią Beatą Witiuk i panią Joanną Federowicz-Woźniak uczestniczyła w wycieczce przedmiotowej do Zakładu piekarniczo-cukierniczego Marian Kurasiak. Celem wycieczki było przybliżenie uczniom procesu produkcyjnego i technologicznego wypieku ciast i chleba.
Zakład piekarniczo - cukierniczy, należący do Mariana Kurasiaka istnieje na rynku już od 1983 roku. Firma wytwarza wypieki i wyroby cukiernicze najwyższej jakości z naturalnym składem. Dumą firmy jest nowoczesne wyposażenie zakładu, a przede wszystkim wykwalifikowana, profesjonalna i doświadczona kadra, która zapewnia najwyższy poziom produkcji piekarniczo-cukierniczej. W ofercie przedsiębiorstwa znaleźć można świeże pieczywo, ciasta, ciasteczka, drożdżówki i piękne torty okolicznościowe, które do klienta dostarczane są własnym transporterem chłodniczym. Dewizą zakładu jest zaspokajanie najbardziej wyszukanych gustów i potrzeb klientów.
Podczas pobytu w firmie Pan Edwin, który pełnił w tym dniu funkcję naszego przewodnika, zapoznał nas ze sposobem wyrobu ciasta i wypieku chleba. Przeszliśmy przez poszczególne etapy procesu technologicznego, począwszy od mieszania ciasta z różnych rodzajów mąki poprzez jego „leżakowanie” i umieszczanie w formach aż do wypieku.
Na zakończenie wycieczki uczniowie zostali poczęstowani pysznymi ciasteczkami oraz mieli okazję skosztować świeżo wypieczonego chleba.
Beata Witiuk
Joanna Federowicz-Woźniak