Projekt eTwinning „Pimp my kitchen – a European food tour”
Dnia 29.05.2018 r. w świetlicy szkolnej odbyło się podsumowanie projektu eTwinning „Pimp my kitchen – a European food tour”. Młodzież klas 1LO, 1 TEG, 1BEM i 1 TOr miała okazję poznać efekty prac swoich koleżanek i kolegów z klasy 1 TOr, którzy realizowali ten projekt od stycznia br. na platformie eTwinning na TwinSpace projektu:
https://twinspace.etwinning.net/45065/home
Grupę projektową tworzyli: Adam Szczerbal, Agnieszka Kimel, Dawid Tycner, Dominika Przybylska, Kamila Budzińska, Katarzyna Kazimierczak, Klaudia Kiemel, Maciej Krzyżostaniak, Michał Waliszewski, Miłosz Ratajczak, Pola Muńko-Wojciechowska, Weronika Grajek i Oliwka Walczak.
Naszą grupą partnerską była młodzież z francuskiej szkoły Institut Saint-Pierre w miejscowości Brunoy. Opiekunami projektu byli nauczyciele języka angielskiego z obu szkół, p. Johanne Contant i p. Małgorzata Jaśniak. Tematyka projektu to ulubione dania kuchni polskiej i francuskiej oraz wymiana doświadczeń kulinarnych.
Pierwszym zadaniem młodzieży było założenie indywidualnych profili na TwinSpace projektu na platformie eTwinning. Uczniowie napisali kilka zdań o sobie, swoich zainteresowaniach i ulubionych polskich potrawach. Podobne informacje znalazły się na profilach młodzieży francuskiej. Językiem projektu był język angielski. W dalszej kolejności młodzież podzieliła się na sześć polsko-francuskich zespołów. Zadaniem każdego zespołu było przygotowanie przepisów na dwa dania kuchni narodowej. Tłumaczenie przepisów kuchni francuskiej i dostosowanie ich do realiów kuchni polskiej było nie lada wyzwaniem. Była to doskonała okazja do kontaktów z francuską młodzieżą i szlifowania języka angielskiego.
Najwięcej pracy i zorganizowania wymagało przygotowanie dań francuskich. Nieoceniona okazała się pomoc pani Marzeny Buchowskiej i jej kucharzy oraz cukierników. Dla naszych zespołów był to czas pokazania swoich umiejętności kulinarnych. Łatwo nie było, ale daliśmy radę J. Wszyscy uczniowie wnieśli do projektu dużo inwencji i kreatywności. Nad całością czuwała Klaudia Kiemel, która koordynowała pracę swoich koleżanek i kolegów. Nagrywała także zmagania naszych zespołów z przygotowaniem dań Stworzyła też profil projektu na Facebook’u. Michał Waliszewski przygotował film, który jest podsumowaniem prac projektowych.
https://www.facebook.com/Pimp-My-Kitchen-A-European-food-tour-eTwinning-Project-142386073095119/
Materiały z przygotowania dań można zobaczyć tutaj:
https://padlet.com/jcontant_english/czpps1obj4b9
Małgorzata Jaśniak