Kuchnia włoska w wykonaniu naszych kucharzy

Staż zagraniczny w Mediolanie odbywa grupa naszych uczniów z klasy 3 kmg wśród których znaleźli się: Magdalena Stachurska, Weronika Dziuk, Kinga Kwiatek, Ernest Bajonczak i Konrad Wojciechowski. Magda i Ernest swoje praktyki odbywają w Osterii Milano a Weronika, Kinga i Konrad w Osterii Italiana. Sympatyczna atmosfera w obu restauracjach sprzyja nabywaniu nowych doświadczeń. Stażyści zapoznali się z obróbką wstępną i cieplną owoców morza, wypiekali chleb, przygotowali samodzielnie pizzę i wykonywali desery charakterystyczne dla kuchni włoskiej. Czas dwutygodniowych praktyk upłynął błyskawicznie. Z pewnością nasi kucharze będą ten czas bardzo mile wspominać nie tylko ze względu na nowe doświadczenia zawodowe ale i nowe przyjaźnie, które zostały zawiązane z pracownikami restauracji.

Projekt:„Mobilność uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Kościanie dobrym początkiem zawodowej przyszłości” jest realizowany w ramach projektu systemowego „Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” realizowanego przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.

powrót Drukuj