II Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz

30.01.2019 r. we Wrześni odbył się  etap wojewódzki II OGÓLNOPOLSKIEGO TURNIEJU NA NAJLEPSZEGO UCZNIA W ZAWODZIE KUCHARZ, w którym brało udział trzech naszych uczniów z klasy III KMW: Estera Ratajska ( praktyki - „Zajazd u Dudziarza w Kościanie), Jakub Pośpiech ( praktyki -„Szafran Catering w Kościanie oraz Arkadiusz Michalak (praktyki -„Finezja” – Kościan).

Turniej składał się z dwóch części: teoretycznej – w formie testu pisemnego, który trwał 60 minut oraz praktycznej, gdzie na wykonanie zadania również przeznaczono ten sam czas. Tematem zadania dotyczącego części praktycznej były „WARIACJE Z WIEPRZOWINĄ”.

Uczestnicy mieli do wykonania 2 zestawy dania głównego według przygotowanej przez ucznia receptury wykorzystującej mięso wieprzowe oraz wyserwowanie potraw zaaranżowanych według własnej inwencji twórczej.

Praca była oceniana przez jury składające się z wykfalifikowanych szefów kuchni : m.in.  Adamski Tomasz, Bednarek Wojciech, Gołąb Manuela (uczestniczka  MASTERCHEFA i UGOTOWANYCH), Gołąbek Andrzej ( przewodniczący jury oraz szef kuchni poznańskiej restauracji REPUBLIKA RÓŻ), Zieliński Maciej, Kierczyński Sebastian, Parysek Marcin.

Wykonujących zadania oceniano m.in. za: czystość i higienę pracy, stopień trudności wykonania potrawy, prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych, prezentację, smak, aromat potrawy, umiejętności organizacyjne. W zmaganiach turniejowych uczestniczyło 15 uczniów.

Młodzież naszej szkoły poradziła sobie znakomicie. W czołówce znaleźli się:

Estera Ratajska zajęła II miejsce (82,13 punktów) oraz IV  miejsce zajął Kuba Pospiech (80,50 punktów) poza podium znalazł się Arek Michalak (68 punktów). Estera i Kuba  zdobyli wymaganą ilość punktów i zakwalifikowali się do etapu ogólnopolskiego.

Wszystkim serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Opiekun uczniów, nauczyciel technologii gastronomicznej – Marzena Buchowska.

powrót Drukuj