Wycieczka do stacji uzdatniania wody

1 kwietnia 2016 roku młodzież klasy II ucząca się w zawodzie cukiernik poznała tajniki działania stacji uzdatniania wody w Kościanie. Obiekt ten realizuje na terenie naszego miasta usługi zbiorowego zaopatrzenia w wodę.

Cukierników oprowadzał po obiekcie kierownik Marek Szymański, który zapoznał wszystkich z etapami uzdatniania wody i urządzeniami biorącymi w nim udział. Uczniowie dowiedzieli się, że pierwszym etapem uzdatniania wody jest jej napowietrzanie i odgazowanie, drugim – filtracja na czterech filtrach ciśnieniowych ze złożami filtracyjnymi, a ostatnim – dezynfekcja wody. W ten sposób uzdatnioną wodę pompy tłoczą dalej do sieci.

Ciekawostką jest stosowanie przez zakład biomonitoringu SYMBIO, który ostrzega przed nagłymi zanieczyszczeniami ujęć wody. W roli bioindykatorów wykorzystuje się małże słodkowodne. SYMBIO analizuje w sposób ciągły stopień otwarcia małży. Poprzez sprzężenie z systemem elektronicznej kontroli automatycznie informuje o zmianie jakości wody poprzez sygnał dźwiękowy.

Stacja uzdatniania wody posiada ciągły monitoring jakości wody, co zwiększa bezpieczeństwo jej ujęcia.

Dzięki wycieczce młodzież poszerzyła i uzupełniła informacje dotyczące działu gospodarki energetycznej i wodno-ściekowej z zakresu techniki w produkcji cukierniczej.

Opiekun grupy – Marzena Buchowska.

powrót Drukuj