Mamy finalistki XX Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego
Bogumiła Karolczak i Martyna Nowak wzięły udział w prestiżowym konkursie – turnieju, dla uczniów uczących się w zawodzie cukiernik i odniosły ogromny sukces, bowiem znalazły się w piątce najlepszych w swoim fachu.
W dniach 28 i 29 marca 2017 roku w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu odbył się finał XX Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. Wojciecha Kandulskiego.
Praktyczna część zadania konkursowego dotyczyła przygotowania:
- tortu o średnicy 28 cm na wybrany przez ucznia temat,
- torciku degustacyjnego o średnicy 14 cm,
- 20 sztuk ciastek bankietowych w dwóch smakach,
- trzech figurek z masy marcepanowej.
Oprócz części praktycznej odbyła się też ustna część teoretyczna dotycząca wiedzy z zakresu technologii produkcji cukierniczej.
Do pojedynku stanęło 15 uczniów z 9 szkół z całej Polski, od Lubelszczyzny po Wielkopolskę. Uczennice naszej szkoły zajęły jedne z czołowych miejsc:
- Bogumiła Karolczak z kl. III c zajęła III miejsce,
- Martyna Nowak z kl. II c zajęła V miejsce.
Uczennice zostały finalistkami Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego i tym samym są zwolnione z części teoretycznej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie cukiernik
Do części praktycznej egzaminu Bogumiła i Martyna były przygotowywane w zakładzie cukierniczym Państwa M.P. Walenciak przez Paulinę Walenciak, a do części teoretycznej przez Marzenę Buchowską, nauczyciela przedmiotów zawodowych spożywczych naszej szkoły.
Gratulujemy!